Home Algemeen Wet- en Regelgeving De juridische status van Bitcoin

De juridische status van Bitcoin

4 minuten leestijd
0
0
9
juridische-status-bitcoin-wegwijsincrypto.nl

Bitcoin is geen geld

Hoewel Bitcoin en andere cryptocurrencies op steeds meer plekken als betaalmiddel worden geaccepteerd, zijn ze juridisch gezien niet als geld of valuta aan te merken. De rechtbank Overijssel bepaalde op 14 mei 2015 dat “de Bitcoin niet kan worden aangemerkt als geld in de zin van Afdeling 6.1.11 BW, maar dient te worden gezien als ruilmiddel“. De uitspraak vindt je hier.

Simpelgezegd zijn Bitcoin voor de wet gewoon niets anders dan steentjes, zilvermunten of bottlecaps waarmee geruild kan worden.

Bitcoin is ook geen digitaal geld

De Wet ter voorkoming van Witwassen en het financieren van Terrorisme (WWFT) bevat een definitie van digitaal geld. Deze definitie vereist dat het digitale geld door een centraal orgaan wordt uitgegeven. Dat is bij veel cryptocurrencies niet het geval. Bitcoin, Monero, Etherium etc, zijn niet centraal uitgegeven en zijn daarom niet aan te merken als digitaal geld.

Bitcoin en BTW

Er is veel te doen over Bitcoin en belasting. Maar een aantal zaken zijn inmiddels uitgekristalliseerd. Bitcoin en de meeste andere cryptocurrencies zijn goederen (zie daarover: de juridische status van Bitcoins). Bedrijven die goederen verkopen, moeten daarover btw heffen. Moeten bedrijfsmatige Bitcoin-handelaren dat dan ook?

Het antwoord is: nee, in principe niet.

Betalen met Bitcoin bij een winkel

 

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft hierover een uitspraak gedaan. Omdat Bitcoin geen ander doel dient dan het verrichten van betalingen, dienen de lidstaten van de Europese Unie geen btw te heffen over Bitcoin. Kortom er is fiscaal gezien geen toegevoegde waarde. De uitspraak van het Hof van Justitie vindt u hier.

Door deze uitspraak heeft Bitcoin dus een status aparte gekregen. Het is geen geld, maar omdat het wel de functie van geld heeft, hoeft er toch geen btw over betaald te worden.

De informatie op deze pagina is mogelijk gemaakt door:

Met de opkomst van cryptocurrencies als Bitcoin, Etherium en Monero verandert er veel in de juridische wereld.

Jonkers & Van Gemert advocaten heeft – als een van de weinige kantoren in Nederland – veel kennis in huis over deze bijzondere tak van het recht. Ons kantoor staat personen bij die worden verdacht van het witwassen van Bitcoins, maar wij geven ook advies over het voorkomen van strafbare feiten omtrent cryptocurrencies.

Daarnaast worden de advocaten van Jonkers & Van Gemert vaak gevraagd om op bijeenkomsten te spreken over Bitcoins. Zo zijn wij in 2017 onder meer te vinden bij:

Juridische Faculteitsvereniging van de Universiteit Nijmegen: congress over ICT & recht
Stichting Bitcoin Nederland: Bitcoin Wednesday & Coinfest 2017
SHA 2017, hackers conference

Weteringschans 130 – 1
1017 XV, Amsterdam
Noord-Holland

+31 20 – 210 33 34
F +31 20 – 489 55 27
info@jonkersvangemert.nl
www.jonkersvangemert.nl 

Vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp? Plaats ze in een reactie!

  • bitcoin-belasting-aangifte-wegwijsincrypto.nl

    Bitcoin en belastingaangifte

      Vrijwel iedereen in Nederland heeft er mee te maken: het doen van belastingaangifte…
Meer laden Wet- en Regelgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook....

Bitcoin en belastingaangifte

  Vrijwel iedereen in Nederland heeft er mee te maken: het doen van belastingaangifte…