Wat is Blockchain?

De blockchain is een openbaar, gedecentraliseerd register dat alle transacties bijhoudt die ooit zijn gedaan. De technologie maakt het mogelijk om zonder tussenkomst van een derde partij een betrouwbare transactie uit te voeren en transparant te laten registreren. Een transactie in de Blockchain is alleen mogelijk als alle computers in het netwerk akkoord gaan.

Blockchain in 1 minuut:

Blockchain vervangt de ‘vertrouwde’ tussenpersoon voor een netwerk van computers

Openbare database met boekhouding van elke transactie

Iedereen die deelneemt heeft een kopie van het grootboek op zijn computer staan. Wanneer een transactie plaatsvindt, controleren alle computers die transactie, waardoor het praktisch onmogelijk is om fouten te maken of te frauderen. Blockchain is ook de onderliggende technologie die voor cryptocurrencies wordt gebruikt, waarvan het bekendste voorbeeld de Bitcoin is.

Bitcoin is uitgevonden in 2008. Sinds die tijd heeft de Bitcoin blockchain zonder significante storing gewerkt. (Tot op heden zijn problemen met Bitcoin veroorzaakt door hacking of mismanagement. Met andere woorden, deze problemen komen uit slechte bedoeling en menselijke fout, geen gebreken in de onderliggende concepten.)

Het internet zelf blijkt bijna 30 jaar duurzaam te zijn. Het is een track record dat goed past bij blockchain technologie, omdat het verder ontwikkeld wordt.

Is blockchain het nieuwe internet?

De blockchain is een onmiskenbaar ingenieuze uitvinding – de hersenschild van een persoon of groep mensen die bekend staan onder het pseudoniem, Satoshi Nakamoto. Maar sindsdien is het uitgegroeid tot iets groter, en de hoofdvraag die elke persoon vraagt is: Is blockchain het nieuwe internet?

Door de mogelijkheid om digitale informatie te verspreiden maar niet te kopiëren, heeft de blockchain-technologie de ruggengraat van een nieuw type internet gemaakt. Oorspronkelijk ontworpen voor de digitale munteenheid, Bitcoin, vindt de tech community nu nog andere potentiële toepassingen voor de technologie.

Bitcoin heeft binnen het internet het label “digitaal goud” gekregen. Tot op heden bedraagt de totale waarde van de valuta bijna USD 45 miljard. En blockchains kunnen andere soorten digitale waarde maken. Net als internet (of uw auto) hoeft u niet te weten hoe de blockchain werkt om het te gebruiken. Echter, met een basiskennis van deze nieuwe technologie blijkt waarom het revolutionair wordt beschouwd.

de blockchain

Toekomstige toepassingen blockchain

  • Inschrijving KVK
  • Geld overmaken (globaal tegen lage kosten)  zonder een bank
  • Huis kopen zonder notaris
  • Energie afrekenen van de buurman
  • Je computer delen met 5000 andere personen (cloud opslag/ hosting etc.)
  • Shoppen (online/offline)
  • Social media obv Blockchain
  • Toekomst van de Blockchain 

 

We zien graag jouw visie/vraagstukken met betrekking tot de Blockchain tegemoet in onderstaande reactiemodule!

Groet Cryptowijzer

 

Nog geen reacties